Monthly Archives: July 2016

Aktiviti Cut, Find, Match 

My weekend’s Iife. Jaga2 budak2 part time.

The idea is came from my team. I just come there and sit down. Look around and see them hahahaha. I feel very guilty to my partner (just know her at that time). I never handle kids even don’t know how to handle them.

Here we go the activity with children. I hope they learned something.

Coloring photos, cutting, and selecting the correct habitat.

 

 

 

Advertisements

Alpha Thalesemia Trait 

Tak pernah terfikir nak buat test ni. Masa jumpa kawan, dia yang cadangkan sebab masa tu rancang nak Kahwin.

Dia kata disebabkan pasangan kawan  dia tu kesedaran tinggi mengenai thalasemia ni.  Cinta tak semestiny dimilki. Akhirnya, mereka tidak boleh Kahwin.

Aku pun ambil test ni. Utk diswasta, Harga Rm50. Test pertama ni diambil untuk tengok sama ada ke tak penyakit thalesemia. Itu sahaja.

Pentingnya buat test ini ialah untuk memastikan anak-anak yang bakal dilahirkan tidak terkena thalasemia major. Kesian kat budak-budak kalau disahkan kena penyakit ini.

Kesan:-

  1. Dalam setahun, dia kena ambil darah orang lain untuk hidup.
  2. Untuk hidup secara normal buat aktiviti lasak pun susah.
  3. Masa lahir, kemungkinan orang tidak boleh berfungsi dengan baik (buah pinggang, liver- yerlah darah tak cukup macam mana hendak buat kerja, Allahualam)
  4. Cepat penat, buat kerja sikit penat. Macam saya, walaupun pembawa pun senang nak penat walaupun buat kerja sikit, kalau major pula?
  5. Boleh google, for info.

Lepas suspected ada penyakit ini, (merujuk yang gambar pertama tu), doktor sarankan ambil ujian darah kali kedua. Ok kena cucuk lagi. Huhu… Kali kedua ini, darah kita diambil dan dibuat 2 botol sample. 1 untuk detect anemia lagi 1 untuk detect thalasemia. Harga test 2 RM 150+. Kalau hendak murah/percuma disarankan lebih baik pergi kerajaan.

Test 1:- RM50+

Test 2:- RM150+

Jumlah:- RM200+ (harga 2016) 

Selepas dapat keputusan, saya menghidap thalasemia dan juga anaemia. Penyakit thalasemia inilah penyebab kita ada anaemia. Thalasemia ini kan yang buat darah kita tak beberapa nak buat organ kita menerima darah dengan secukupnya. Sebab itu ada anaemia juga ( kurang darah).

Langkah berjaga:-

Bila tahu dua-dua pasangan ada sebelum kahwin, berpisah itu lebih baik dari menempuh memberi kesan kepada generasi akan datang.

Precaution is better than cure. Artikel ini cuma untuk meningkatkan kesedaran rakyat Malaysia yang bakal berkahwin suatu hari nanti. Peace.

 

Lesen Kereta (Memandu) Hilang

Tahun 2016, proses membuat lesen yang hilang makin mudah. 

Saya bekerja mana ada masa untuk pergi membuat lesen yang hilang. Tambahan pula, tiada kereta. Hendak keluar dari pejabat pun Susah. Malas hendak menyusahkan orang hantar ke lrt. 

Lesen Kereta dah lama hilang, dah lama juga membawa kereta kalau keadaan terdesak tanpa lesen. 

Untuk orang yang bekerja Susah nak cuti atau time off…. 

Boleh pergi ke UTC Keramat. Turun dekat LRT damai. Aku selalu tersasul dengan lrt Dato Keramat sebab nama sama kan?

Di UTC Keramat buka sampai malam. Lepas habis kerja tu, dah boleh pergi. 
Kena sediakan ap?

1. Bawa IC original. Tak payah nk fotokopi ker apa. 

2. Bawa RM20

Dah siap. Siap dalam 5minit jer. Ptg2 x ramai org. Masa tu ak sorang jer. Memang rezeki. Alhamdulilah