Monthly Archives: April 2017

Depression

I wish I could sleep and never wake up!

I am master’s degree sem 2 now. This semester makes me hates myself.

While doing the assignment, I feel sad and wanna cry. I feel so stupid. I got blanked! All ideas were flew away!

Shut down the laptop. I cried as much I wanted. I should drop off my semester 2. So stupid to struggle burning the midnight oil when I was sem 1. I can’t handle anymore.

I feel so depressed! Now 2 months been passed. I have done nothing. Where ever you talk to your self to be OK and ignore the emptiness feeling, ignore loneliness, ignore hopelessness. It doesn’t work at all.

I hate myself when my ex-officemates met me fews days ago and wondering I got thinner than the last time. (it just less than one month we haven’t met, how it could be?)

I feel the changes of myself. No energy, no self-esteem, 🐼 eyes, had a far off look during the class. Terrible incident happened at managing risk class, ” you, what is the answer? Don’t look at my face (awak jangan tenung saya mcam tu)”. Oh my gosh my lecture is a man! His voice can be heard by everyone in the class.

“What (apa)?”  I replied, I don’t hear to his questions even though I look at his eyes seems I listen and focus.

He replied to me, “what, what?”

I facepalm myself. I feel embarrassed.

Advertisements

We are Not Perfect

We’re not Perfect

Aku akan jot down bila usrah dengan Kak Najwa. Setiap kali dia bercakap, memang masuk ke dalam hati.

“We are not perfect, we are trying to be perfection.”

Ada orang rasa, bila dalam usrah cakap macam ni. Terus jadi down, sebab ingatkan kita tak boleh buat dosa aka kana jadi malaikat.

Hakikatnya kita ini manusia, setiap kali kita buat dosa, don’t be depressed.

Dalam hidup kita pun hendak kesempurnaan bukan? Dari ada degree, nak kerja bagus,  Kehidupan yang stabil lepas tu nak ada anak, nak ada keluarga.

Secara sedar tak sedar, memang kita berusaha untuk kearah perfection.

***

Macam mana kita hendak ikhlaskan diri untuk pergi ke majlis ilmu/belajar?

Selalunya bila ada orang ajak pergi ke kuliah, dan kita malas hendak pergi.

Kita beralasan dah tahu dah pasal isu “Taubat tu” (contoh topik).

Kadang-kadang kita kena fikir kenapa Allah hantarkan perantaraan (orang) untuk kita dengar tajuk yang sama? (taubat= contoh topik).

Sebab kemungkinan…

  1. Kita tak buat pun secara praktikal seharian
  2. Kita tak faham
  3. Kita tak dapat yang sepatutnya kita patut tahu. Mungkin kali ke5 kita dengar topik itu, baru kita tengok isu itu in different way and perspectives.

***

Kenapa kita susah nak hargai Pemberian tuhan atau berfikir akan kejadian tuhan disekeliling kita?

  1. kita hidup macam itu. Buka mata memang, awan, langit, bulan dan bintang memang sudah wujud lama.
  2. Sudah tersedia di depan, dan awan, langit, bulan dan bintang lumrah alam yang setiap hari kita lihat.
  3. Sebab itu kita tak pernah terfikir, kejadian alam, contohnya kenapa awan tak jatuh? apa jadi kepada kita kalau awan jatuh? Somewhat, we takes for granted.

***

Kenapa kita  berusaha  untuk pergi ke majis ilmu, usrah, whats so benefits to us?

Once we choose to only struggle with our career, our study, our own path life without putting a little on purification of our heart (tarbiyah).

It will fade away with our environment. Kita sedikit sebanyak akan terpengaruh dengan keadaan sekeliling kita sedikit demi sedikit.

 

Belajar Tenang Seperti Nabi Musa

TIPS YG TUHAN AJAR AGAR TAK KELAM-KABUT KETIKA ADA MASALAH BESAR :
.
.

Image result for laut terbelah

Jika anda sedang menghadapi masalah besar, bagaimana cara menanganinya? Sebagai contoh, saat dikejar ‘ah-long’, trauma diugut pencuri, difitnah dengan dugaan berat & sebagainya.

Adakah anda tenang, atau stress & kelam-kabut?

Jom kita belajar dari seorang figur luarbiasa. Beliau layak dijadikan ‘tuan guru’ kerana kemampuannya mengawal emosi saat dilanda kesusahan (betul-betul susah sebab diancam bunuh) amat luarbiasa.

Figur itu adalah Nabi Musa a.s.

Ketika itu baginda & ribuan pengikutnya, Bani Israel sedang dikejar Firaun & algojonya. Tiba di hadapan laut, bani israel mulai panik. Mana tidaknya, di hadapan mereka lautan terbentang luas sementara di belakangnya bala tentera Firaun yg terkenal kejam.

Ke hadapan pun mati, undur ke belakang pun disembelih. No choice.

Tetapi yang peliknya, Nabi Musa kelihatan rileks & tenang. Apabila ditanya, ‘apa nak buat, habislah kita ditawan Firaun’. Baginda mengatakan, ‘Keep calm. Nanti tahulah Tuhan kita selamatkan’.

Itu bahasa kita. Bahasa Al-Qurannya begini :

“Nabi Musa menjawab: “Tidak! jangan fikir demikian. Sesungguhnya Aku sentiasa disertai Tuhanku. Dia akan menunjukkan jalan keluar kepadaku”. (Surah As-Syu’ara, ayat 62)

Mengapa baginda kekal tenang di saat semua orang ketakutan?

Rahsianya terletak kepada, siapakah ‘backup’ dalam hati. Nabi Musa, backup dalam hatinya Tuhan. Baginda yakin kerana Tuhan ‘ada’ dalam hatinya.

Perkara ini penting kerana, itulah punca yang membuatkan kita tenang. Sebagai contoh, anak kecil beriya menangis saat disuruh tidur sendirian. Tetapi apabila ditemani ibunya, ia tersenyum hingga terlelap. Mengapa keyakinannya tinggi saat ibu menemani?

Sama jawapannya : Backup. Anak kecil itu yakin, ibu merupakan ‘backup’ kuat yang akan melindunginya dari sebarang malapetaka.

Tanyakan diri kita sekarang, siapakah ‘backup’ dalam hati ketika kita dirundung malang? Elakkan dari menggantung keyakinan kepada makhluk yang fana.

Mari belajar dari Nabi Musa. Gantungkan tawakkal & keyakinan kepada Tuhan. Rapatkan diri kepadaNya, pasti kebahagiaan dan jalan keluar akan banyak datang menerpa.

Sekian, Wassalamu ala manit taba’al huda
Dan selamatlah bagi mereka yg menuruti petunjuk & hidayah. – Toha 47

Sumber: Ust. Asraff Ayobb

Sombong

*JANGAN SOMBONG DGN JAWATAN*

Image result for sombong

.
.
Seorang wanita berumur 40 tahun. Baru saja menjadi Pengarah di sebuah syarikat membawa anaknya datang ke pejabat untuk makan.

Selesai makan, anaknya membuang plastik bekas makanannya di lantai. Datanglah seorang nenek dengan penyapunya dan menyapu bersih sampah tadi. Wanita yang baru saja menjadi Pengarah ini hanya melihat nenek tadi menyapu. Wajahnya sudah berkerut bukan pencen, tetapi sebaliknya harus jadi tukang sapu.

Kerana itu dengan senyum sinisnya, wanita itu berkata kepada anaknya, “Nak sudah besar nanti, jangan jadi seperti dia. Tu sudah tua masih lagi pungut sampah”.

Anaknya hanya mengangguk kepala kerana masih belum mengerti apa-apa. Nenek ini melihat kesombongan wanita itu lalu dia bertanya, “Mohon maaf, tumpang tanya…. puan ini siapa?”, katanya tenang.

Dengan angkuhnya wanita itu menjawab “saya Pengarah baru disini, kenapa? “

Nenek ini hanya mengangguk, tidak menjawab. Dari jauh datang seorang lelaki dengan baju rapi menghampiri nenek tua itu. “Puan CEO, silakan masuk ke ruangan puan”. Nenek tua ini membuka jaket lesunya, dan terlihat baju rapi di balik jaket lesunya.

*Ternyata dia adalah pengasas syarikat ini!*

Tanpa mengubah expresinya, dia berkata kepada lelaki itu. “Tolong tarik balik jawatan wanita sombong ini. Kita tidak perlu orang sombong seperti dia di syarikat ini”.

Lelaki itu pun mencatat nombor pekerja wanita itu dan di hari itu juga dia dipecat. Wanita itu tidak mampu menjawab apa-apa….

Nenek CEO ini berkata ke anak wanita itu,”aku memecat ibumu & berharap kamu faham, MENJADI ORANG BESAR BUKAN DITENTUKAN DENGAN KEPINTARAN ORANG ITU, TETAPI BAGAIMANA KITA, ORANG BESAR MAMPU MENGHARGAI ORANG-ORANG YANG RENDAH DI BAWAH DAN MEMBANTU MEREKA.

*MESEJ*

Hidup ini seperti roda. Banyak liku2 kehidupan orang lain yang tidak kita fahami. Jangan pandang seseorang hanya dari luar fizikalnya semata mata. Jgn sombong.🤗🤗

Just sharing benda baik.

Sebab itu dlm Quran, perangai yg paling diperangi adalah kesombongan. Iblis hina sebab sombong. Firaun dll juga dihina kerana sombong. Maknanya Tuhan nasihatkan, jika nak hidup berjaya, betulkan sikap. Dan yg pertama yg perlu diadjust adalah delete kesombongan.

Sumber: Ustaz Mohammad Asraff.