National Museum

Have you been to National Museum which located near to KL Sentral Station? No required buses to reach there.

 

IMG_20170419_095151

A signboatd on the road. Walk….Walk

123

 

Here are my exploration there. Some information on Kuala Lumpur History to be discovered.

How did the Kuala Lumpur scenarios in the past? Look what I have found there 🙂  See the comparison between the fresh look and old ones.

IMG_20170419_101214IMG_20170419_101240IMG_20170419_101258IMG_20170419_102939IMG_20170419_102954IMG_20170419_103021IMG_20170419_103123

What now Malaysia has to be proud? Malaysian International Relations

IMG_20170419_104952

Al-Thalasim

Penyair Ilia Abu Mahdi

Aku datang, aku tidak tahu, dari Mana? 

Tetapi ak datang juga.

Aku menempuh jalan, terbentang dihadapanku. 

Lalu ak berjalan.

Akan selamanyakah aku berjalan;

Kalau aku mahu atau tidak mahu?

Bagaimana caranya aku datang?

Bagaimana aku dapat menempuh jalan?

Aku tidak tahu! 

Akukah yang mengendalikan diriku,

dalam hidup ini? Atau aku dikendalikan? 

Aku ingin supaya aku tahu, tetapi…

Aku tidak tahu! 

Barukah aku, atau sudah usang?

Dalam Alam ini? 

Adakah aku merdeka-bebas?

Atau seorang tawanan yang terbelenggu? 

Jalanku! Apakah itu jalanku?

Panjang atau pendek?

Adakah aku naik atau menurun atau masuk lubang?

Adakah yang berjalan, atau jalankah yang berjalan?

Ataukah keduanya berhenti, dan zaman yang mengalir cepat?

Aku tidak tahu! 

Bagaimana pendapat mu, sebelum aku menjadi manusia yang sempurna? 

Adakah dahulunya belum apa-apa, ataukah sesuatu yang telah ad?

Adakah teka-teki ini dapat diteka? 

Atau tetap menjadi teka-teki ini dapat diteka?

Atau tetap menjadi teka-teki untuk selamanya? 

Atau tidak tahu, dan mengapa aku tidak tahu?

Aku juga tidak tahu! 

Depression

I wish I could sleep and never wake up!

I am master’s degree sem 2 now. This semester makes me hates myself.

While doing the assignment, I feel sad and wanna cry. I feel so stupid. I got blanked! All ideas were flew away!

Shut down the laptop. I cried as much I wanted. I should drop off my semester 2. So stupid to struggle burning the midnight oil when I was sem 1. I can’t handle anymore.

I feel so depressed! Now 2 months been passed. I have done nothing. Where ever you talk to your self to be OK and ignore the emptiness feeling, ignore loneliness, ignore hopelessness. It doesn’t work at all.

I hate myself when my ex-officemates met me fews days ago and wondering I got thinner than the last time. (it just less than one month we haven’t met, how it could be?)

I feel the changes of myself. No energy, no self-esteem, 🐼 eyes, had a far off look during the class. Terrible incident happened at managing risk class, ” you, what is the answer? Don’t look at my face (awak jangan tenung saya mcam tu)”. Oh my gosh my lecture is a man! His voice can be heard by everyone in the class.

“What (apa)?”  I replied, I don’t hear to his questions even though I look at his eyes seems I listen and focus.

He replied to me, “what, what?”

I facepalm myself. I feel embarrassed.

We are Not Perfect

We’re not Perfect

Aku akan jot down bila usrah dengan Kak Najwa. Setiap kali dia bercakap, memang masuk ke dalam hati.

“We are not perfect, we are trying to be perfection.”

Ada orang rasa, bila dalam usrah cakap macam ni. Terus jadi down, sebab ingatkan kita tak boleh buat dosa aka kana jadi malaikat.

Hakikatnya kita ini manusia, setiap kali kita buat dosa, don’t be depressed.

Dalam hidup kita pun hendak kesempurnaan bukan? Dari ada degree, nak kerja bagus,  Kehidupan yang stabil lepas tu nak ada anak, nak ada keluarga.

Secara sedar tak sedar, memang kita berusaha untuk kearah perfection.

***

Macam mana kita hendak ikhlaskan diri untuk pergi ke majlis ilmu/belajar?

Selalunya bila ada orang ajak pergi ke kuliah, dan kita malas hendak pergi.

Kita beralasan dah tahu dah pasal isu “Taubat tu” (contoh topik).

Kadang-kadang kita kena fikir kenapa Allah hantarkan perantaraan (orang) untuk kita dengar tajuk yang sama? (taubat= contoh topik).

Sebab kemungkinan…

  1. Kita tak buat pun secara praktikal seharian
  2. Kita tak faham
  3. Kita tak dapat yang sepatutnya kita patut tahu. Mungkin kali ke5 kita dengar topik itu, baru kita tengok isu itu in different way and perspectives.

***

Kenapa kita susah nak hargai Pemberian tuhan atau berfikir akan kejadian tuhan disekeliling kita?

  1. kita hidup macam itu. Buka mata memang, awan, langit, bulan dan bintang memang sudah wujud lama.
  2. Sudah tersedia di depan, dan awan, langit, bulan dan bintang lumrah alam yang setiap hari kita lihat.
  3. Sebab itu kita tak pernah terfikir, kejadian alam, contohnya kenapa awan tak jatuh? apa jadi kepada kita kalau awan jatuh? Somewhat, we takes for granted.

***

Kenapa kita  berusaha  untuk pergi ke majis ilmu, usrah, whats so benefits to us?

Once we choose to only struggle with our career, our study, our own path life without putting a little on purification of our heart (tarbiyah).

It will fade away with our environment. Kita sedikit sebanyak akan terpengaruh dengan keadaan sekeliling kita sedikit demi sedikit.