Monthly Archives: October 2016

Postgraduate Studies Faculty of Information Management

Have you ever thought about going back to a University? There always seems to be a few reasons that hold you back (like, “I don’t have the money” or “ not the right time yet”), but if you are thinking and ask yourself, an improved education could benefit you tremendously.

Here are five incredibly beneficial for you to get motivated to invest in your education and start taking classes again.

Why Study Further?

  1. Study for Professional gain?
  2. Study for pleasure and personal growth?
  3. Rub shoulder with generation Y?
  4. Upgrade your knowledge?
  5. Upgrade your qualification?

An exciting news Universiti Teknologi Mara (UiTM) is open the application for MAC 2017 intake for postgraduate studies  FACULTY OF INFORMATION MANAGEMENT.

Apply online until 22 NOV 2016 for the program you prefer now!

IM950 Doctor of Philosophy in Information Management (by Research)

IM750 Master of Science in Information Management (by Research)

IM770 Master of Scienece in Information Management (by Coursework)

IM701 Master of Science in Knowledge Management (by Coursework)

IM772 Master in Library Science (by Coursework)

IM773 Master of Science in Records and Documents Management (by Coursework)

===============================================================

For further info on postgraduate intake, please visit:-

Coursework: https://online.uitm.edu.my/ipsis/
Research: https://online.uitm.edu.my/ipsis/research/

or contact 03-7962 2007.

HERE IS YOUR OPPORTUNITY TO NURTURE AND DEVELOP SKILLS AND THUS ELEVATE YOUR EMPLOYABILITY.

*All are welcome to leave any inquries at my comment box. I will get back to you.

masterprogramme3masterprogramme2

I have a surprise for my blogger follower here, next week I would share my excitement story about the decision on taking Master of Science in Records and Documents Management.

Have a nice day guys!

Advertisements

Isi UPU Universiti, Tapi Tak Dapat!

Perkara yang paling berdebar, bila check keputusan masuk UPU.

Check….check…tak dapat 😦

Mana tak frust!

Peluang masih cerah, cuba alternative lain… (otak masih berligar mencari idea, hati masih tgk cool down)

Cuba cara dengan permohonan rayuan…

Tggu punya tggu….sampailah semakan permohonan rayuan tidak berjaya…

Frustation kali kedua 😦

Penyelesaian?

  1. Menangis 
  2. Move on? Cari lah kerja lain lepas tu mohon ( hurm…tu pun kalau ada rezeki, dan tak putus aasa lagi)

Guys out there. Please stop doing these 2 things  ever when your life doesn’t turn colorful.

Apa yang korang boleh buat. Do Something! Bukan semua orang rezeki sama, dan kita manusia yang unik. Kita tak pakai laluan yang sama macam orang lain…Jalan lurus ( Isi UPU, which everyone does…lepas tu terus dapat)…

Kita pakai jalan lain!

….Ini pilihan anda….

  1. Jangan menangis.  Lepas tu buka Fb cari ” https://www.facebook.com/bpp.uitm2013/?pnref=story” aka Bahagian Pengambilan Pelajar UiTM.
  2. Tengok tarikh permohonan dan mohon….dah dah bangkit semula.
  3. Bila tarikh permohonan dan buka, pergi BSN  dan beli no pin.
  4. Isi maklumat dan isi online  online.uitm.edu.my

Untuk pengetahuan korang, No pin ini hanya dibeli untuk isi borang permohonan UiTM sahaja. Hanya 3 pilihan sahaja dibenarkan. Jadi pilih elok-elok.

Pastikan buka “syarat kemasukan” dan “semakan syarat kemasukan”…Tengok kursus apa yang lepasi untuk buat permohonan sesuai dengan keputusan kita.

Bila kita lihat semakan syarat kemasukan ini. Terpapar kursus yang kita boleh mohon dan InshaAllah boleh dapat sebab mencapai tahap minimum universiti.

uitmuitm2

Selain dari cara diatas…

Cara no 2 ialah…. ( sebab tu jangan putus, ada cara lain lagi…kitakan unik…sebab tu pakai jalan lain)

Buka link dibawah:- Apa lagi kenalah mohon…

https://ined.uitm.edu.my/

Cara no 3 ialah… Pergi mohon Affiliated College with Collaboration UiTM

Kenapa?

  1. Yuran mahai sikit dari UiTM, tapi tak semahal yuran swasta
  2. Berpeluang melanjutkan diri ke UiTM

Untuk tenangkan hati, kenapa kita tak dapat masuk UPU lagi sebab kita berpeluang masa yang berbaki untuk bermanja dengan makayah, dapat cari duit poket sebelum masuk Uni. Kalau boleh dan berusahalah untuk tidak ambil wang pendahuluan PTPTN…

Cara no 4 ialah…mohon mana-mana universiti:-

UA yang terlibat: UITM, UPSI, UIAM, UTHM & UUM.

1. UITM – Terbuka untuk SEMUA KATEGORI LEPASAN
2. UPSI – Terbuka untuk SEMUA KATEGORI LEPASAN
3. UIAM – Terbuka untuk SEMUA KATEGORI LEPASAN
4. UTHM – Terbuka HANYA UNTUK LEPASAN DIPLOMA
5. UUM – Terbuka HANYA UNTUK LEPASAN DIPLOMA

tgk yang ni untuk lebih keterangan:-

http://nurasyahirah.blogspot.my/2016/10/permohonan-ambilan-kedua-ijazah-sarjana.html

Ok sekian…Semoga membantu adik-adik diluar sana.