Tag Archives: uitm

Isi UPU Universiti, Tapi Tak Dapat!

Perkara yang paling berdebar, bila check keputusan masuk UPU.

Check….check…tak dapat ūüė¶

Mana tak frust!

Peluang masih cerah, cuba alternative lain… (otak masih berligar mencari idea, hati masih tgk cool down)

Cuba cara dengan permohonan rayuan…

Tggu punya tggu….sampailah semakan permohonan rayuan tidak berjaya…

Frustation kali kedua ūüė¶

Penyelesaian?

  1. Menangis 
  2. Move on? Cari lah kerja lain lepas tu mohon ( hurm…tu pun kalau ada rezeki, dan tak putus aasa lagi)

Guys out there. Please stop doing these 2 things ¬†ever when your life doesn’t turn colorful.

Apa yang korang boleh buat. Do Something! Bukan semua orang rezeki sama, dan kita manusia yang unik. Kita tak pakai laluan yang sama macam orang lain…Jalan lurus ( Isi UPU, which everyone does…lepas tu terus dapat)…

Kita pakai jalan lain!

….Ini pilihan anda….

  1. Jangan menangis. ¬†Lepas tu buka Fb cari ”¬†https://www.facebook.com/bpp.uitm2013/?pnref=story” aka Bahagian Pengambilan Pelajar UiTM.
  2. Tengok tarikh permohonan dan mohon….dah dah bangkit semula.
  3. Bila tarikh permohonan dan buka, pergi BSN  dan beli no pin.
  4. Isi maklumat dan isi online  online.uitm.edu.my

Untuk pengetahuan korang, No pin ini hanya dibeli untuk isi borang permohonan UiTM sahaja. Hanya 3 pilihan sahaja dibenarkan. Jadi pilih elok-elok.

Pastikan buka “syarat kemasukan” dan “semakan syarat kemasukan”…Tengok kursus apa yang lepasi untuk buat permohonan sesuai dengan keputusan kita.

Bila kita lihat semakan syarat kemasukan ini. Terpapar kursus yang kita boleh mohon dan InshaAllah boleh dapat sebab mencapai tahap minimum universiti.

uitmuitm2

Selain dari cara diatas…

Cara no 2 ialah…. ( sebab tu jangan putus, ada cara lain lagi…kitakan unik…sebab tu pakai jalan lain)

Buka link dibawah:- Apa lagi kenalah mohon…

https://ined.uitm.edu.my/

Cara no 3 ialah… Pergi mohon Affiliated College with Collaboration UiTM

Kenapa?

  1. Yuran mahai sikit dari UiTM, tapi tak semahal yuran swasta
  2. Berpeluang melanjutkan diri ke UiTM

Untuk tenangkan hati, kenapa kita tak dapat masuk UPU lagi sebab kita berpeluang masa yang berbaki untuk bermanja dengan makayah, dapat cari duit poket sebelum masuk Uni. Kalau boleh dan berusahalah untuk tidak ambil wang pendahuluan PTPTN…

Cara no 4 ialah…mohon mana-mana universiti:-

UA yang terlibat: UITM, UPSI, UIAM, UTHM & UUM.

1. UITM – Terbuka untuk SEMUA KATEGORI LEPASAN
2. UPSI – Terbuka untuk SEMUA KATEGORI LEPASAN
3. UIAM – Terbuka untuk SEMUA KATEGORI LEPASAN
4. UTHM – Terbuka HANYA UNTUK LEPASAN DIPLOMA
5. UUM – Terbuka HANYA UNTUK LEPASAN DIPLOMA

tgk yang ni untuk lebih keterangan:-

http://nurasyahirah.blogspot.my/2016/10/permohonan-ambilan-kedua-ijazah-sarjana.html

Ok sekian…Semoga membantu adik-adik diluar sana.

Advertisements