Category Archives: Uncategorized

Iman: Buktikan Allah itu Ada

Image result for emaan heart

Usrah: Iman di Hatiku

Iman, satu perkataan yang teramat biasa kita dengar malah kita pelajari. Namun apa disebalik iman tersebut sehingga membuahkan hasil didalam hati, perbuatan tingkah laku kita?

Iman iaitu secara am untuk difahami ialah percaya pada hati tanpa ragu-ragu. Macam mana nak rasa tanpa ragu-ragu…Bila orang tunjuk wallet dikatakan pistol, kita gelak atau buat muka pelik?

Kenapa?

Sebab kita beriman (percaya) wallet itu adalah wallet. Ia dibuktikan dengan penggunaanya, kita lihat orang gunakannya (melalui pemerhatian dan pengalaman manusia lain).

Buktikan Allah itu ada

Pernah buat social experiment? Seorang kawan menutup mata rakannya dengan pembalut yang tidak dapat menebusi cahaya. Dibawanya kesuatu tempat yang tidak diketahui. Hanya arahan yang menanti. Begitulah Allah, Dia tidak nampak. Tapi Dialah yang memberi petunjuk (AlQuran) sebagai arahan untuk manusia supaya tidak berada didalam kesesatan.

Jadikanlah akal dan fikiran kita perhatikan apa yang sudah terbentang luas untuk kita. Perhatikan dalam surah albaqah: 164. Ambil masa dan berfikir. Sesungguhnya antara orang hebat merupakan orang yang berfikir.

Sudah menjadi lumrah manusia, untuk meluahkan perasaan, lihat sahaja bila kita ada masalah, pasti ada antara kalangan kita akan mencari the ‘right’ person’ yang kena dengan jiwa kita untuk bercerita walaupun hakikatnya kawan kita hanyalah mampu memujuk dan mendengar. Seperti itulah fitrah manusia, bila ada masalah kita akan belajar berdoa kepada penciptaNya. Surah yunus: 22

Fitrah berfikir, fitrah perlunya tuhan, seterusnya akal kita berbisik sepanjang hidup kita ini kita menyedari ciptaanya tiada yang sia-sia. Surah albaqarah:32.

Bila ciptaanya tiada yang sia-sia, matahari dengan tugasnya, bulan, bintang hujan. Itulah alam yang sentiasa tunduk kepada perintahNya. Surah Al-isra:44. Sekiranya alam ini tidak mengikut arahan tuhan yang sentiasa memberikan kebaikan, pernah tak kita fikir bagaimana pula dengan kita, sentiasa mempersoalkan larangan tuhan yang kita tak nampak ‘wisdom behind it’.

***

Kerna iman dapat menanamkan pandangan hidup dengan terasa ada hubung kait kita dengan alam semesta. Bila lahir perasaan tersebut, maka lenyaplah perasaan rendah diri malah jiwa kosong pun terubat.

Advertisements

Aku Atheis ke Aku Islam 2?

Ex Muslim

Kisah no 2, dari blog En Wan Izuddin.

Kisah perempuan ini pun saya pernah lalui. Tak pernah bercinta. Itupun dikatakan theori mengarut. Saya percaya. Saya ketinggalan zaman. Pahit kan. Hidup alien ke ap?

sambung bahagian 1 tadi.

Ustaz ada terangkan.

Tapi aku masih denial. Tidak boleh terima hujahya.

Sedih, bawa hati yang lara. Siapa saya? Saya agama mana?

Kalau di Malaysia tuhan dimana2. jadi saya sesat.

Sejak dari itu saya tak pernah jumpa ustaz tersebut.

 

Berbalik isu tuhan, kira punya kira ada lebih kurang 5 tahun.

Akhirnya, saya berjumpa dengan golongan salafi, selepas beberapa tahun saya jumpa orang yang cukup melegakan saya.

First semester, saya pelajar UiTM, siapa tahu universiti tak macam sekolah. No one guides you. Tiada ilmu agama.

Biar sahaja. Berat hati memikirkan.

 

Terus terang memang hati kosong.

Selepas setahun, masih mencari. Saya join program usrah Ustaz Zaharuddin di UIA. Frankly speaking. saya bukan golongan astizah. Kelas tu fokus untuk membina astizah dan bidang agama. First class. Istilah seperti saya mencari. Saya excited nak dengar.

Tapi dapat tangkap sikit-sikit.

Akhirnya saya berjaya jumpa untuk percaya kepada wasatiyah. 

Saya memegang untuk percaya kepada Allah berada diatas seperti hadis nabi. Sekiranya hendak memegang kepada Allah dimana-mana jangan menghina orang yang percaya Allah di atas.

Dimana pun Allah, kita percaya Allah itu wujud dan sentiasa berdoa suatu hari nanti Allah akan beritahu persoalan ini.

Ya Atheis memang tidak percaya kewujudan tuhan. Siapa pernah baca buku Secret power. Philosophy yang terbaik. Percaya pada aura positif sekeliling yang membentuk kita. Tiada tuhan pun tiada masalah.

Tapi kenapa saya percaya untuk bertuhan? Tanpa tuhan jiwa kosong sangat. Ada perkara kesusutan. Semua agama didunia mempercayai tuhan.

Cara mencari tuhan itu penting. Finally we only have one God.

Dengan bertuhan…

Saya tahu bersyukur

Saya mengeluh kepada manusia malas mendengar

Saya mengeluh pada Allah, semua masalah saya diberi jalan

 

Dengan bertuhan…

Saya ingat tanggungjawab sebagai manusia

Saya ingat buat itu ini

Saya ingat dunia ini bukan saya yang punya

 

Dengan bertuhan…

Saya tahu matlamat hidup

Saya tahu apa yang hendak dikejar

Saya bukan hendak mencari popular

Saya bukan mengejar arak lelaki kasih sayang manusia semata-mata

 

Bahagian 1 

 

 

 

 

Rich Dad Poor Dad Lesson 5 & 6

Lesson Five: The Rich Invent Money

  1. Your financial genius requires both technical knowledge as well as courage.
  2. Rich people are often creative and take calculated risks.

 

Lesson Six:Work to Learn – Don’t Work for Money

  1. The sad truth is, great talent is not enough.
  2. They are one skill away from great wealth.” What this phrase means is that most people need only to learn and master one more skill and their income would jump exponentially. I have mentioned before that financial intelligence is a synergy of accounting, investing, marketing and law. Combine those four technical skills and making money with money is easier. When it comes to money, the only skill most people know is to work hard.
  3. “You want to ‘ know a little about a lot”
  4. Job security meant everything to my educated dad. Learning meant everything to my rich dad.
  5. Rich dad explained to me that the hardest part of running a company is managing people.
  6. “Job is an acronym for ‘Just Over Broke.'”
  7. “Workers work hard enough to not be fired, and owners pay just enough so that workers won’t quit.”
  8. I recommend to young people to seek work for what they will learn, more than what they will earn.
  9. He has just been fired, and he is asking the entire company “Who wants to come with me?”
  10. Fear of failure and rejection, which are the main reasons people /j are unsuccessful.
  11. Life is much like going to the gym. The most painful part is deciding to go.
  12. The answer is obvious: McDonald’s is excellent at business systems. The reason so many talented people are poor is because they focus on building a better hamburger and know little to nothing about business systems.
  13. The world is filled with talented poor people. All too often, they’re • poor or struggle financially or earn less than they are capable of, not f because of what they know but because of what they do not know. They focus on perfecting their skills at building a better hamburger rather than the skills of selling and delivering the hamburger. Maybe McDonald’s does not make the best hamburger, but they are the best at f selling and delivering a basic average burger.
  14. Many corporations do the same thing. They find a young bright student out of business school and begin “grooming” that person to someday take over the company. So these bright young employees do not specialize in one department; they are moved from department to department to learn all the aspects of business systems.
  15. Why not seek to “learn” more than “earn.” In the short term, it may earn you less. In the long term, it will pay off in large dividends. The main management skills needed for success are:   1. The management of cash flow 2. The management of systems (including yourself and time with family). 3. The management of people.
  16. The most important specialized skills are sales and understanding marketing.
  17. To know a little about a lot.
  18. The better you are at communicating, negotiating and handling your fear of rejection, the easier life is.